PREDSTAVLJENE KNJIGE “POD OKRILJEM MAJKE BOŽJE REMETSKE” I “HRABRO NAPRIJED DOBRI I DRAGI LJUDI”

O DRUGOJ OBLJETNICI SMRTI O. SLAVEKAu nedjelju 12. veljače u svetištu Majke Božje Remetske predstavljene su dvije nove knjige „Karmelskih izdanja”. Riječ je o Zborniku radova u povodu 200. obljetnice utemeljenja župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama: 1812.-2012. „Pod okriljem Majke Božje Remetske”, te knjizi o. Vjenceslava Miheteca „Hrabro naprijed, dobri i dragi ljudi. Radosna vijest oca Vjenceslava”.

popec
Uvodeći u program predstavljanja riječima o. Vjenceslava Miheteca, mr. Tanja Popec rekla je: „O drugoj obljetnici svoje smrti pozvao nas je večeras na slavlje euharistijskoga Isusa, u molitvi Njegovoj Majci i naše međusobno zajedništvo kako bismo s njim iščitavali bilješke Božje dobrote koja ovaj naš svijet čini vrijednim”. Bila je to prigoda čuti i snimku na kojoj o. Vjenceslav „vodi” kroz remetsko svetište. Ponovno se moglo čuti niz zanimljivosti, pa tako i ona da je ovo svetište namijenjeno za tihu molitvu. No, svetište nikada nije prazno, tu se uvijek moli, jer u Remete se ide „kad čovjek osjeti da mu je potrebno dušu otvoriti”.

crkva_knjiga
Glavni urednik „Karmelskih izdanja” prof. dr. Jure Zečević, OCD, izrekao je zahvalu sučlanovima uredništva Zbornika „Pod okriljem Majke Božje Remetske” dr. Domagoju Novoselu, dr. Antoniju-Mariju Čirku i Vladi Čuturi. Zahvalio je i autorima priloga Rudolfu Grulichu, Miji Korade, Đurđici Miškulin, Stipi Kutleši, Josipu Dadiću, Domagoju Novoselu, Luciji Krpan i Martini Novosel, Zlatku Šušniću, Brankici Hercigonja, Jadranki Bizjak Igrec, Borisu Mašiću, Ivanu Paviću i Vladi Čuturi. Naglasio je da su uz njihove radove u zborniku objavljena još dva rada o. Vjenceslava Miheteca i njegov rad, te pjesme „Remete” Dragutina Domjanića, „Remetskoj Čudotvorki” Teofila Harapina i „Molitva Majci Božjoj Remetskoj” sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Nadalje, zahvalu je izrekao Teodori Živković, članici Karmelskoga svjetovnog reda koja je izabrala tekstove i uredila knjigu o. Vjenceslava, te sučlanovima uredništva Zdenki Broz, članici Karmelskoga svjetovnog reda o. Srećku Rimcu i o. Dariju Tokiću.

crkva_knjiga_jzecev
Posvješćujući povezanost Remeta i remetskog svetišta, dr. Zečević pročitao je odlomak iz uvodnika Zbornika, koji ukazuje na društveni, kulturni i društveni život prigorskoga podneblja pod okriljem i u ozračju Majke Božje Remetske. Predajemo vam sa zadovoljstvom ove dvije knjige na čitanje, moleći Gospodina da svi, po njihovim poukama i porukama, iskusimo Božji blagoslov i pomoć u izgradnji naših duhovnih profila, rekao je Zečević.

novosel
Domagoj Novosel je, govoreći o samom zborniku, rekao kako je prije godinu dana na predstavljanju prve knjige o. Vjenceslava predloženo da se objavi zbornik što je bila njegova velika želja. Vjerujem da su svi autori pri pisanju svojih tekstova osjetili Slavekove molitve, a sam zbornik je na neki način njegovih ruku djelo, rekao je, te naglasio kako zbornik nema samo povijesni karakter, jer su u njemu radovi i pedagoga, filozofa, sociologa, lingvista, geografa. No, ono što je svima zajedničko je da se u radovima mogu spoznati Remete.

crkva_knjiga_tzivk
Predstavljajući knjigu „Hrabro naprijed, dobri i dragi ljudi” Teodora Živković pročitala je odlomak, kako bi dočarala ljepotu i jednostavnost kojom je o. Vjenceslav tumačio, tj. razlomio Riječ Božju kako bi ju vjernici lakše mogli živjeti u svagdanjem životu.
Njegov dar tumačenja Svetoga pisma stvara u nama žeđ za Bogom i želju da stvarno jedni drugima budemo dobri. Kroz cijelu knjigu nas ohrabruje, donosi radost i pogled nam upravlja prema Isusu i Mariji. Govorio je: „U Isusa budite zagledani, Njega primite u svoj dom. Zar ne vidite da vam ga Marija s oltara pruža”. U ovoj knjizi sakupljene su Slavekove propovijedi koje su upute za naš svagdanji život prema Božjoj riječi. Moli nas da jedni drugima budemo dobri, i posebno nam stavlja na srce da molimo za svoje svećenike, rekla je Teodora Živković.
Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio i remetski župnik o. Antonio-Mario Čirko, rekavši kako ovakvi događaji pokazuju „ljepotu riječi koje čovjek izriče iz svoje nutrine. Takve riječi su veliko bogatstvo i vrijedi ih čuvati. Vjerujem da će Zbornik i nova knjiga o. Slaveka biti na korist i blagoslov ne samo nama, nego i generacijama koje dolaze nakon nas”.
Predstavljanju knjiga su uz mnogobrojne župljane nazočili i brat o. Vjenceslava s obitelji, karmelićani predvođeni provincijalom o. Srećkom Rimcem, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Stipe Zeba, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir Stanko Gačić, autori čiji su radovi objavljeni u zborniku.
Marijanskim pjesmama predstavljanje je obogatio zbor župe Remete pod vodstvom Tomislava Habulina.

Nakon promocije okupljeni su svoje dojmove mogli razmijeniti na prigodnom domjenku dvorani Svetišta.

dvor_1

  izvor: IKA

foto : Marko Dušak SPINAKERGRAPHICS

Odgovori