OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE O. SLAVEKU

NA BLAGDAN GOSPE LURDSKEu subotu 11. veljače, na IX. bukovačkom ogranku ispred vatrogasnog doma DVD-a Bukovac  svečano je otkriveno je i blagoslovljeno spomen obilježje o. Vjenceslavu od Majke Božje Remetske Mihetecu,
Spomen obilježje je postavljeno na poticaj građana o drugoj obljetnici smrti o. Vjenceslava. Sam spomenik otkrili su nećaci o. Vjenceslava, a blagoslovio ga je provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa o. Srećko Rimac.

U toj prigodi o. Rimac citirao je prof. Ivana Goluba koji je napisao: „Bog je stvorio čovjeka od zemlje gdje je rođen”. Prigodne govore o životu i djelu o. Miheteca izrekli su Željko Rusan, prijatelj obitelji Mihetec, Stanko Gačić, predsjednik Gradske četvrti Maksimir, te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i remetski župnik o. Antonio Čirko.
Svečanost su svojim nastupom uveličali KUD Bukovac, KUD Frankopan, HPD – Podgorac i župni zbor remetske župe.

Oca Slaveka ukratko je najbolje opisati riječima Vlade Čuture, koji je iako u bolničkom krevetu, sretan što je našem  pokojnom o. Slaveku otkrivena ploča: » Smatram da je on postavio župničku formulu i okvire. Biti s narodom i među narodom! Poznavati svaku kuću i svaku obitelj! Spajati ljude, istodobno čuvati autohtono i ugrađivati ono što su donosili drugi koji su doseljavali. Sjetim se uvijek njegovih riječi – “Pozdravimo Domovinu, pozdravite sve svoje bolesne i nemoćne! Pozdravite naše hrvatske branitelje!

Budući da su mi djeca imala više obeza, dnevno sam iz ulice izlazio i po desetak puta, vozio se po kvartu. Rijetki su dani bili da ga nisam sreo na cesti među narodom! Isto tako, diskretno je obilazio, tješio i materijalno pomagao potrebne. Nije se susprezao reći političarima i drugim interesnim skupinama što im spada. Spajao je ljude! Upozoravao na nepravdu!

To je bio o. Slavek, i ako karmelićani budu imali volju i želju, najbrže će doći do proglašenja sluge Božjega!«

izvor: IKA

foto: facebook/Župa Remete

Odgovori