HOĆE LI SE PODERATI MAKSIMIRSKO NEBO ?

POSLJEDNJIH 15-AK GODINA GRADSKA ČETVRT MAKSIMIR JE JEDNO OD PODRUČJA NAJINTENZIVNIJE IZGRADNJE U ZAGREBU

Izgrađen je veliki broj višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, obnovljeni su i dograđeni KBC »Rebro« i KB »Merkur«, dovršen bazen »Svetice«, renoviran Kvaternikov trg … Čini se da je tek kriza  građevini, koja je nastupila u drugoj polovici prošlog desetljeća, zaustavila napredovanje građenja prema najvećem gradskom parku, naslućujući da bi mogao postati nešto poput njujorškog Central Parka.

Takva dinamika praćena je čestim izmjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba što je izazvalo često negodovanje urbanista. 01

Sada je u javnosti izazvalo buru nedavno gostovanje u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinke Paladino koja je objelodanila projekt izgradnje Centra Maksimir  investitora VMD grupe. Riječ je o kompleksu osmerokatnica s 92 stana, 220 podzemnih parkirnih mjesta te 3.000 m² uredskog prostora i trgovačkog prostora na području između Čikoševe i Bukovačke. Ona je gradske vlasti izravno optužila za pogodovanje privatnim investitorima o čemu se već godinama priča. Po njezinom mišljenju takva gradnja u blizini parka Maksimir je nedopustiva. Nakon što je ona dala takvo mišljenje na projekt, predmet je, dok je koristila godišnji odmor, izuzet iz njezina ureda i dobio pozitivno mišljenje Zavoda.

rusenje_ugl

Urbanist Niko Gamulin ističe kako ne postoji stručna urbanistička rasprava a smatra da je zabrinjavajuće što se ne oglašavaju niti Društvo arhitekata niti Komora ni Fakultet. “GUP je” -kaže on-“paravan za manipulacije jer postoji niz načina za njegove izmjene i manipulacije”. S njim se slaže Bernard Ivčić (Zelena akcija) koji tvrdi da su kod donošenja GUP-a neizostavni pritisci i omalovažavanje struke pa je plan tako izgubio svoju funkciju. On se boji da bi i »RIZ« čiji se jedini preostali pogon nalazi u Božidarevićevoj, mogla snaći sudbina »Kamenskog«.

riz_01

U odlučivanju se zaobilazi i gradske četvrti. Kako bi se takva praksa prekinula Stanko Gačić, predsjednik VGČ Maksimir na sjednici vijeća planiranoj za srijedu 9.XI.  pozvao je nadležne iz Grada da maksimirskim vijećnicima obrazlože situaciju s projektom VMD grupe.

Po navodima medija za projekt je zanimanje pokazao i USKOK koji je preuzeo dokumentaciju.

“VMD grupa” je preko odvjetnika demantirala navode Zrinke Paladino.

maks_bozid01

foto:  remete.hr, VMD grupa

 

Odgovori