GRADSKIM ČETVRTIMA 814 UMJESTO 280 MILIJUNA KUNA ?

SLIJEDEĆE GODINE OČEKUJU NAS LOKALNI IZBORI.PRIPREMA TERENA ZA NJIH POČINJE 

Nakon  što je prošle godine HDZ u Skupštini Grada potaknuo osiguravanje 100 milijuna gradskih kuna više nego je prvobitnim prijedlogom predviđeno za potrebe četvrti, Milan Bandić odnosno njegova stranka obznanili su na svom subotnjem skupu kako će u prosincu pred skupštinare ići s prijedlogom izmjena Statuta Grada Zagreba. Prosinac je i mjesec u kojem se izglasava gradski proračun.

Izmjenama bi se reformirao sadašnji način financiranja mjesne samouprave kojim bi 17 gradskih četvrti dobilo znatno više novaca za financiranje svojih potreba a sama vijeća četvrti dobila veću autonomiju u odlučivanju. Veća će biti i odgovornost vijeća gradskih četvrti.Ona bi, po tom prijedlogu, osim programa gradnje odlučivala i o održavanju javnih površina na svom području. Kako bi po tom prijedlogu sami ugovarali radove na svom području tako bi imali i boju kontrolu nad njihovim izvršenjem.

Sukladno tome promijenio bi se i naziv dosadašnje Službe za mjesnu samoupravu koja bi po novom postala Ured a sadašnji program “Malih komunalnih akcija” zvao bi se “Komunalne aktivnosti gradskih četvrti” .

Internim natječajem omogućilo bi se gradskim službenicima prijeći raditi u određenu gradsku  četvrt kojoj će se moći posvetiti u potpunosti.

Značajniju ulogu će imati i vijećnici 214 mjesnih odbora koji su do sada predlagali radove što nije bilo obvezujuće za vijeće četvrti.  Po riječima Milana Bandića  upravo bi mjesni odbori trebali “biti najbolji kontrolor  trošenja proračunskih sredstava i najučinkovitiji nadzor nad obavljanjem ugovorenih radova.”

“Imamo bogato iskustvo u radu na terenu i vrijeme je da u Zagrebu 21. stoljeća stvaramo okvire za istinsko sudjelovanje građana u donošenju odluka. Zajedno gradimo Zagreb 21. stoljeća, budimo aktivni dionici ‘Pametnoga grada’, “poručio je Bandić.

Odgovori