DUH ADVENTA U REMETAMA

OVOGODIŠNJI POČETAK DOŠAŠĆA BIO JE IZNIMNO BOGAT ZBIVANJIMA

Sve je počelo tradicionalnim  paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u remetskoj crkvi i blagoslovom vijenaca u subotnju večer.

BRANITELJSKO SVJETLO

klaus

U nedjelju je upaljeno “Braniteljsko svjetlo”. To je molitveno – zajedničarski susret kakav je ove godine održan u uskrsno vrijeme na inicijativu poznatog katoličkog novinara, remetskog župljana, Vlade Čuture. Počelo je okupljanjem na Ciglenici, odakle se kolona spustila do crkve. Remetski župnik želio je da sveta misa na prvu nedjelju došašća bude ona koja dotiče i ozdravljuje nutrine ne samo branitelja i ratnih udovica, nego i čitave Domovine. On je u nadahnutoj propovijedi svoje viđenje braniteljskih problema oslikao pričom o jednom branitelju iz remetske župe koji je nedavno preminuo. Župnik je naglasio kako se pokojnik, unatoč problemima na koje je nailazio nije prepustio negativnom, nego gledao usmjeren prema Bogu i vjeri.

bras01

“Nijedan čovjek, nijedna vlast ne može vratiti mir u naša srca, niti ozdraviti. Tijelo može i ozdraviti, ali dušu nitko ne može izliječiti, nijedan stručnjak ovoga svijeta. To može samo i jedino Isus.”istaknuo je župnik Antonio Mario.

rozalija

Svoja svjedočanstva vjere na kraju mise iznijeli su  Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica Grada Zagreba i Zagrebačke županije  i Ivan Lipak, predsjednik “Hrvatskog društva srpskih koncetracijskih logora” Sisačko-moslavačke županije.  Posebno je dirljivo bilo svjedočenje gospođe Rozalije koja je ostala udovica u drugom mjesecu trudnoće kao majka dviju malenih kćeri. Istaknuvši koliko joj je u tim trenucima pomogla vjera i okrenutost Bogu ona je dodala kako joj je to posebno važno bilo u trenucima kad je najmlađa kćer oboljela od leukemije. U trenutku kad je malena bila u kritičnoj, činilo se bezizglednoj situaciji, napadnuta teškom infekcijom, majka se odlučila pohoditi Međugorje. Uslijedilo je iznenadno poboljšanje i danas je Željka kako je ime djevojčice, zdrava djevojka.

Nakon svete mise branitelji su nastavili druženje koje je u prostorijama za njih pripremila remetska Obiteljska zajednica.

“FRANKOPANCI” OKITILI FONTANU PRED STAROM ŠKOLOM

Nakon što su prošli vikend temeljito očistili ulaz u svoje prostorije u staroj školi remetski folkloraši odlučili su oko tamošnje fontane isplesti adventski vijenac. Ideju je dao Jadranko Jagarinec, kao takvu kreirao Draž Loucki, Jasna Miškulin isplela je adventski vijenac i uredila ga ukrasima koje su napravile Jadranka Jagarinec i Đurđica Miškulin a naravno, remetski župnik Antonio Mario ga je blagoslovio.
vinec
OKIĆEN BOR NA CIGLENICI
Ove godine su Remete, zahvaljujući upornosti predsjednika VGČ Maksimir Stanka Gačića i predsjednika VMO Remete Domagoja Ivankovića uvrštene u gradski program kićenja. Prošlog tjedna postavljen je 10-metarski bor koji je u ponedjeljak okićen priključivanjem na sustav gradske rasvjete.
bor
 foto: Marko Dušak, Milena Loucki, Domagoj Ivanković

Odgovori