HOĆE LI SE SLAVITI BOŽIĆ U VRTIĆU ?

 

08102015_1

Posljednjih godina  na internetskim forumima vode se žive rasprave o religijskim sadržajima u vrtićima.

Jedna takva nedavna rasprava izazvala je nedoumicu kod roditelja čija djeca pohađaju DV Bukovac.

Naime, dio roditelja izrazio je ravnateljici vrtića Gordani Lukačić  zabrinutost  zbog izlaganja svoje  djece vjerskim simbolima. To je pak izazvalo zabrinutost jer se proširila vijest o mogućoj zabrani proslave Božića.

U razgovoru za “Večernji list” ravnateljica je potvrdila kako su joj se roditelji žalili na “izloženost djece vjerskim simbolima” ali kako je proslava Božića neupitna.  Ona to obrazlaže činjenicom da se u vrtiću provodi odgoj u vjeri, za koji su zadužene dvije odgajateljice s kanonskim mandatom.

Činjenica je da roditelji ponekad u odgoju svoju nespremnost da nešto objasne djeci prebace odgajateljima.U ovom slučaju je bila riječ o raspelu na vrtićkom zidu i sadržaju dječjih crteža i slikovnica…

Uz to valja znati da ravnatelje postavlja politika kojoj je uvijek podobnost ispred stručnosti. Gordana Lukačić je ravnateljica kojoj mandat ističe za godinu dana…

Nemojmo smetnuti s uma da i pojedini ravnatelji ne gledaju blagonaklono na vjerske sadržaje u odgojnim ustanovama. Pa makar bila riječ o polaznicima “Katehetske jesenske škole za odgojitelje u vjeri”

Odgovori