ODRŽANA SVEHRVATSKA SMOTRA »DANA KRUHA«

LIJEP REMETSKI NEDJELJNI DAN UVELIČALI SU SUDIONICI OVOGODIŠNJE SVEHRVATSKE SMOTRE »DANI KRUHA –  DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE«

Ova smotra se za područje Zagreba već tradicionalno održava  u Remetama. Nakon 20 godina održavanja širom Hrvatske njezino nacionalno, završno, izdanje vratilo se u Zagreb, odakle  je i krenulo. Bila je to prigoda da predstavnici više od 40 škola i ustanova iz BiH,Srbije i Hrvatske predstave kako se u njihovom kraju obilježava zahvalnost za plodove zemlje.  Tijekom jutra i ranog popodneva brojni posjetitelji su mogli pogledati i probati neke od prehrambenih proizvoda dobivenih na tradicionalni, gotovo zaboravljeni, način. Na izložbenim štandovima bilo je obilje: od kruha i kolača preko raznih zimnica sve do rakije i vina. Uz štandove su stajali mladi  u živopisnim nošnjama, trudeći se ponuditi donešenim ali i predstaviti svoj kraj i običaje. Posebnu pažnju privukli su “rimski legionari“ iz Pule i mali Gospićani koji su otpjevali niz pjesama a onda i zaplesali. Naravno, učenici i nastavnici remetske škole ni ove godine nisu žalili truda.  Njihov je štand bio osobito bogat, dostojno predstavljajući remetski kraj.038

Svečani dio manifestacije bila je sveta misa koju je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. U uvodnom dijelu mise doskorašnji remetski župnik o. Anto Knežević zahvalio je svima koji su mu proteklih godina pomagali organizirati »Dane kruha « u Remetama: ravnateljici i djelatnicima OŠ Remete, članovima folklornih društava, članovima vijeća GČ Maksimir i MO Remete i svima drugima.

Mons. Šaško je podsjetio kako se ljudi oduvijek raduju obilju a ovdje možemo svjedočiti i radosti zajedništva. U svojoj propovijedi je naglasio kako Bog kao zahvalnost od čovjeka ne traži  savršenstvo već spremnost na primanje dara.

predc1Po završetku misnog slavlja na prostoru ispred crkve održan je kraći folklorni program KUD-a Frankopan-Remete. Prije toga je dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge »Lijepa naša«, organizatora manifestacije, zahvalio svima koji su pomogli njezino održavanje, kako ove tako i proteklih dvadeset godina. Biranim riječima posebno je zahvalio o. Anti Kneževiću, što je pozdravljeno burnim pljeskom.

Sudionici ovogodišnjeg »Dana kruha« zajednički su ručali u OŠ Remete a popodne obogaćeni dojmovima i novim prijateljstvima, krenuli svojim kućama.

 

 

 

Odgovori