BOZANIĆ:”MARIJA HRLI K NAMA KAO K ELIZABETI, DONOSEĆI DAR KOJI JE PRVA DOBILA”

I ZA OVOGODIŠNJI BLAGDAN UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE REMETE SU OD RANOG JUTRA POHODILE TISUĆE HODOČASNIKA.
Njih su dočekali braća karmelićani iz remetskog samostana koji su ispovijedali i vodili misna slavlja. Za tradicionalnu proštenjarsku atmosferu pobrinuli su se medičari, licitari i ugostitelji nudeći okrepu, pobožne predmete i uspomene. Kao i svake godine prednjačili su članovi KUD-a “Frankopan-Remete”, od kojih su neki tek pristigli s turneje po Poljskoj. Predsjednik “Frankopana” Jadranko Jagarinec rekao je:”Za nas je ovo jako lijep dan jer imamo priliku pozvati svoje sugrađane da s nama proslave blagdan Velike Gospe”.
Središnje misno slavlje tradicionalno je održano vani a predvodio ga je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Njemu je, na početku mise provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac čestitao  25. godišnjicu biskupstva.
Uvodeći vjernike u misu, kardinal je podsjetio da se “Blažena Djevica Marija očitovala kao majka koja obnavlja i vraća nadu. Njezina poruka nade ne tiče se samo vjernika nego svih ljudi.“ Podsjetio  je na teška iskušenja suvremenog doba koja osobito pogađaju mlade, pritisnute grijehom i kušnjama s jedne i nedostatkom ljubavi s druge strane.
U svojoj propovjedi  istaknuo je da Marija dolazi ususret donoseći utjehu, hrleći  k nama kao k Elizabeti i donosi dar koji je prva dobila: Isusa. Upravo je Krist jedina prava utjeha a  vjera u njega je preduvjet svake utjehe.
Marija u sebi nosi iskustvo novih stvarnosti i naviješta što će se zbiti, ona naviješta novo evanđelje.
Majka Božja je “nadom ispunjena i u trenutku smrti svoga sina“ podsjetio je Bozanić.
Zaključujući propovijed, nadbiskup je naglasio kako je svaka socijalna diferencijacija pred Bogom beznačajna jer On gradi društvo: silne zbaci s prijestolja a uzvisuje neznatne.
Kao kršćani pozvani smo nadati se i vjerovati u raj jer “svatko je od nas poprište borbe dobra i zla koja će se zaključiti na svršetku povijesti.“
 
Na kraju misnog slavlja okupljene hodočasnike je pozdravio upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske o.Vjenceslav Mihetec. On je, zahvaljujući na njihovim darovima naglasio kako će biti iskorišteni za nastavka obnove Svetišta te podsjetio na riječi blaženog Alojzija, remetskog hodočasnika:  “Još nije umrla Fidelissima Advocata Croatiae – Najvjernija Odvjetnica Hrvatske – i zato neka ne prestanu k njoj dolaziti sinovi i kćeri hrvatskog naroda.”
Među hodočasnicima su bili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik gradske Skupštine Darinko Kosor te predsjednik VGČ Maksimir Stanko Gačić.

Odgovori