BLAGOSLOVOM “BELIH KIPA” OBILJEŽEN DAN REMETSKE ŽUPE

Uprizorenje Navještenja Gospodinova nasuprot remetske osnovne škole od ovogodišnjeg Dana Župe sjaji u svom nekadašnjem sjaju, kako ga pamte tek najstariji Remećaki, oni rođeni prije II. svjetskog rata. Naime, na samom kraju rata kip arkanđela Gabrijela, postavljen na stupu s istočne strane ulice Remete, teško je oštećen iz partizanske puške. Obezglavljen je stajao, zajedno s kipom klečeće Blažene Djevice na drugoj strani ulice prepušten zubu vremena. Godinama je, zarastao šumom i šikarom, stajao nezamijećen…Dugogodišnja obnova remetskog svetišta je zaobilazila ovu vrijednu plastiku, zbog boje kamena od koje je izgrađena u puku zvanu “Belim kipima”.

Zahvaljujući ponajviše trudu Dragana Radića i prerano mu preminule supruge Franke a uz potporu Grada i Vijeća GČ Maksimir na čelu sa Stankom Gačićem i uz suradnju “Zrinjevca” moći ćemo uživati u ovom umjetničkom djelu. Ne smijemo izostaviti ni Ivana Daskala koji je koordinirao radove na obnovi.

Svima njima zahvalio je župnik o.Antonio Mario Čirko koji je predvodio svečani blagoslov pred brojnim okupljenim župljanima, predvođenima crkvenim zborom i folklorom.

Na sv. misi, koja je uslijedila poslije blagoslova, župnik je zahvalio župljanima i svima koji su dali svoj doprinos životu Župe  i obnovi i izgradnji Svetišta, najavljujući kako se nada da će u skoroj budućnosti početi radovi na izgradnji Marijina vrta na livadi preko puta crkve.

Poslije mise župljani su se nastavili družiti u klaustru samostana uz zakusku i pjesmu.

foto:Mladen Kosalec

Odgovori