RIĐOSKOK

ZNATE LI LEGENDU O RIĐOSKOKU?

Kažu da se ne baš tako davno kad se još kosilo a ne flaksalo  po ovim bregima znalo naći dobrih komada zmija. Stariji bi često plašili djecu a dečki bi fulirali curama o svojim susretima sa zmijama, redovito im dodajući na veličini. I, naravno, uvijek bi riječ bila o otrovnicama zlokobnog pogleda i rašljastog, sikćućeg, jezika…

Jednom su tako dva kosca pri “Skenderici”,ili “Lajbeku”vrag bi ga znal, prepričavali svoj susret sa zmijom. Svaki ispijeni gemišt produžio bi zmiju još malo i učinio je otrovnijom. A kad se netko sjetio pitati o kojoj se vrsti radilo jedan je rekao da je to bio poskok a drugi je bio siguran da je riječ bila o riđovki. Tu je i zaiskrilo, jer istinabog niti jedan nije bio stručnjak za zmije. Ipak kako to najčešće bude našlo se rješenje jer je netko od okupljenih predložio da nesretna zmija bude – riđoskok.

Osim ove dvojice nitko drugi nije uspio dokumentirati novu zmijsku vrstu pa su Remete ostale uskraćene za nepriznatu zmijsku vrstu.

Neki dan opet se javila nada da se ukazao Remetski riđoskok. Naime u jednom remetskom vrtu pojavio se radoznali gmaz. Krešimir Sermek nam je to opisao ovim riječima:

” – Vidjeli smo da se maca s nečim igra, pretpostavili smo da je poljski miš ili je ulovila pticu…”
Krešo je, manirom iskusnog ofidiologa, raspršio paniku.
” – Zmija je neotrovna,”- kaže on i dodaje  da je riječ  smukulji iz porodice guževa (smukova).
“- Bezopasna je korisna i zaštićena kao i ostale zmije u RH. To nije prvi put da je naša maca ulovila takvu zmijicu. Na njenu žalost zmiju sam joj uzeo i pustio je natrag u prirodu, u susedovo dvorišče.”
Dakle ako budete imali bliski susret sa zmijom nek vas ne hvata panika. Sjetite se ovih Krešinih riječi i jednostavno pustite gmižućeg stvora da nastavi svojim putem.

 

Odgovori