NAGRADA “SVJETIONIK” VLADI ČUTURI

Hrvatska mreža protiv siromaštva je dodijelila novinarima nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu, a žiri poručio: „svijetlite svima da nađu put ka rješenju svojih problema. Budite naš svjetionik!“Cilj dodjele ove nagrade je podizanje kvalitete medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj, kao i podizanje opće razine svijesti u javnosti o životu osoba s iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti.
Tako je u kategoriji tiskanog/online priloga Nagradu dobio Vlado Čutura iz “Glasa Koncila”, za rad „Uskrsnuo je za ljudsko dostojanstvo!“; u kategoriji radijskog priloga Nagradu je dobila Antonela Galić Pruša s Radio Rijeke – Danas aktualno, za rad: „Riječka socijalna samoposluga“; u kategoriji TV priloga Petra Marinčić, s Televizije Zapad, za rad: „Hepicentar connect“.
Žiri za ocjenjivanje novinarskih radova bio je sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva.
U okviru svečane dodjele Nagrade, održana je i rasprava na temu dostojnog izvještavanja o siromaštvu s predstavnicima akademske zajednice, civilnog društva, medija, javnih službi te osoba s iskustvom siromaštva. Zaključeno je kako u Hrvatskoj postoje dobri primjeri medijskog izvještavanja, ali je još uvijek potrebno dodatno senzibilizirati medije o potrebi poštivanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te razmotriti načine na koji mediji mogu pridonijeti većoj senzibilizaciji javnosti i nositelja političkih odgovornosti o problemu siromaštva i socijalne isključenosti.
Nagrada „Svjetionik“ dio je projekta Journalism Prize „From below“ goes international kojeg u partnerstvu provode mreže protiv siromaštva iz Hrvatske, Mađarske i Austrije, uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.

izvor: hmps.hr

Odgovori