PRIGORSKI ROMARI 125. PUT HODOČASTILI U BISTRICU

I OVE GODINE SU ŽUPLJANI BEŠIĆA, GRAČANA I REMETA HODOČASTILI U NACIONALNO SVETIŠTE U MARIJI BISTRICI

Prvi su, u rano subotnje jutro, put Marije Bistrice pješice krenuli 83 -oje remetskih hodočasnika, na čelu sa župnim vikarom o. Danijelom. Zajedno sa Gračancima i Bešićanima oko podneva su stigli u Nacionalno  svetište gdje su im se u nedjelju pridružili oni koji su odlučili doći autobusima i vlastitim automobilima kao i oni koji su odlučili hodočastiti u jednom danu.

Remetski hodočasnici su se i ove godine razveselili nekadašnjem župniku o. Anti Kneževiću, koji ni ove godine nije propustio hodočastiti s njima. Zavjetnu sv.

Misu je predslavio gračanski župnik fra Mirko, a  remetski župnik o. Antonio-Mario propovijedao istaknuvši važnost obnove jedinstva hrvatskog naroda. Nakon mise svečana kolona hodočasnika prošla je središtem Marije  Bistrice pjevajući Majci Božjoj te obišla oko oltara Svetišta.

Pješaci su krenuli  natrag oko podneva kako bi se pred večer prikupili  u Markuševcu a potom po tradicionalnom običaju s pjesmom krenuli prema Bešićima i Gračanima gdje je hodočašće završilo druženjem i pjesmom. Zanimljivo je bilo i hodočasnicima koji su išli autobusima. Oni su na povratku za Zagreb posjetili “Marijin dvor”, duhovno obrazovni centar  Sestara milosrdnica u Lužnici kraj Zaprešića. Oni pak koji su odlučili provesti nedjelju u Mariji Bistrici mogli su uživati u koncertu na otvorenom klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”. Klapa je kao pozornicu koristila XII postaju križnog puta.

Slažući dojmove “mini-jubilarnog” hodočašća valja nam podsjetiti se riječi bl.Alojzija koje je izrekao hodočasteći 1934. : “Hodočašća nisu nikakve prilike možda za kakove stranačke ispade, izazivanja ili svjetsku zabavu. Hodočašće je naša velika korist.Hodočašće naime traži od nas žrtava, traži pregaranja, traži znoja, traži materijalnih izdataka, a žrtva je ono što vabi na nas milost Božju, jer se Gospodin Bog i Blažena Djevica u velikodušnosti ne da preteći.”

FOTO: Župa Remete, Laura Jagodić, Tomislav Šulj, remete.hr

Odgovori