EKUMENSKA SJEDNICA U REMETAMA

U Karmelskom samostanu Majke Božje Remetske, održana je u petak, 27. ožujka 2015., redovita sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog.

Na sjednici je sudjelovalo svih 12 članova Vijeća: biskup sisački mons. dr Vlado Košić, predsjednik Vijeća, prof. dr. Jure Zečević, OCD, tajnik Vijeća, potom članovi – prof. dr. Nediljko Ante Ančić, gđa Marija Znidarčić, gđa Sonja Eterović, gosp. Ivor Ivanišević, lic. theol. s. Danijela Anić, ASC i dr Tomislav Kovač, te po prvi puta novoimenovani članovi – dr Antun Japundžić, predavač na KBF-u u Đakovu, vlč. Luka Pranjić, župnik u Dajli, postdiplomski specijalizant iz ekumenske teologije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, kao i novinarke Tanja Baran i Karolina Vidović Krišto. Kao poseban gost u radu sjednice je sudjelovao visokopreosvećeni gosp. Mitropolit eparhije zagrebačko-ljubljanske dr Porfirije Perić.

BISKUP KOŠIĆ  ZAHVALIO MITROPOLITU PORFIRIJU NA DOLASKU

Na početku je sve prisutne pozdravio biskup Košić zaželjevši dobrodošlicu novim članovima Vijeća i posebno zahvalivši na odazivu Mitropolitu Porfiriju, koji je i ovim dolaskom potvrdio svoju otvorenost za ekumensku suradnju i dijalog. 
Potom su članovi Vijeća izvijestili o tijeku ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja se u svim metropolijama u Hrvatskoj odvijala pod geslom „Daj mi piti“ (Iv 4,7). Posebno zapaženo je bilo sudjelovanje Mitroplita Porfirija na molitvenom susretu u Sisku, 25. siječnja 2015. Vijeće savjetuje i potiče da se Osminu nastavi prakticirati u istom duhu i ondje gdje zasad možda postoje određene zapreke, kako bi se što više razvijalo povjerenje i dobri odnosi među kršćanima.
Tajnik Vijeća, dr. Zečević najavio je sljedeću Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, 2016., za koju su molitvene materijale pripravili kršćani iz Letonije i čije je geslo „Pozvani naviještati silna djela Gospodnja“ (usp. 1 Pt 2,9): „A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu“.

O AKTUALNIM PITANJIMA EKUMENSKOG I MEĐURELIGIJSKOG DIJALOGA NA PODRUČJU HRVATSKE I ŠIRE

Uslijedio je razgovor o aktualnim pitanjima na području ekumenskog i međureligijskog dijaloga, ne samo na području Hrvatske nego i šire, pri čemu su članovi Vijeća zamolili Mitropolita Porfirija da ih bolje upozna sa stanjem u pravoslavnim Crkvama kršćanskog istoka, osobito o izgledima za održavanje „Svetog i velikog sabora Pravoslavne crkve“, koji je najavljen za 2016. godinu. Izvijestivši u kraćem izlaganju prisutne o tim temama, Mitropolit Porfirije je još jednom izrazio svoju raspoloživost za nastavljanje dosadašnjih ekumenskih inicijativa u svojoj Mitropoliji i za intenziviranje međucrkvenih odnosa u duhu Evanđelja. Dr. Zečević je potom izvijestio o aktualnim procesima i stanju u Anglikanskoj zajednici i protestantskim crkvama. Dr. Kovač je prikazao sadašnje stanje na području međureligijskog dijaloga s islamom te iznio ohrabrujuće informacije o konferenciji u Meki na kojoj su na najvišoj razini islamski vođe osudili terorizam i nasilje koje se provodi na Bliskom Istoku pod krinkom religije.

MITROPOLIT PORFIRIJE PONUDIO DOMAĆINSTVO X. MEĐURELIGIJSKOG SUSRETA

Svjesno da su za napredak ekumenskog i međureligijskog dijaloga potrebni iskreni susreti na svim razinama Vijeće se zalaže za nastavak rada mješovitih biskupskih komisija Hrvatske biskupske konferencije i Svetog arhijerejskog sabora SPC, kao i da se tijekom ove kalendarske godine organizira Deseti međureligijski susret visokih predstavnika vjerskih zajednica u RH, kojemu je domaćinstvo ponudio Mitroplit Porfirije.
Na kraju susreta sve sudionike je pozdravio prior karmelićanskog samostana u Remetama, o. Zlatko Pletikosić, prenijevši i pozdrave karmelićanskog Provincijala, o. Srećka Rimca, koji je trenutno na službenom putu u inozemstvu. O. Prior je potom sve članove Vijeća pozvao na zajednički objed kod kojega je nastavljeno međusobno bratsko i sestrinsko druženje i savjetovanje.

tekst i slike: o.Jure Zečević 

Odgovori