RAZIGRANO “PRIGORSKO PROLJEĆE”

S prvim danom proljeća, nakon zimskih dugih dana, kao  da su i članovi KUD-ova prigorskog kraja željeli razigranim plesovima rastjerati hladnoću.

Još jedan Prigorski dan je razvedrio gledatelje u Lisinskom, a donio je mnogo toga lijepoga i zanimljivoga. Prvim dijelom nastupa oduševili su nas najmlađi folkloraši zajedničkom izvedbom slavonskih dječjih igara i plesovima. Skupna izvedba je bila upriličena i na pozornici i parteru i odnijela je gromki pljesak publike. Već na prve taktove Bunjevca, publika je znala da ih očekuje jedna od najatraktivnijih koreografija u izvedbi KUD-a Frankopan-Remete.

curre2

Dukati na ženskim košuljama su zveckali u ritmu sa zvečkama na muškim čizmama, a svila je šuškala i presijavala se. Taj konstantan ritam kao da vas hipnotizira, sve dok muški članovi ne dovedu momačkim nadigravanjem izvedbu do vrhunca i nitko u dvorani nije ostao ravnodušan! U drugom dijelu vidjeli smo i mlade tamburaše, među kojima je i pobjednica u natjecanju iz bisernice, a kojima su se pridružili i “fakini” iz Lada.

 tamb

Čučersko proštenje je bilo posvećeno prerano preminulom ocu Vjenceslavu Mihetecu i prikazalo nam je dio zaboravljenih običaja. I taman kad su ponovno mladi folkloraši započeli sa plesom, na pozornicu su im upali hip-hoperi, izvodeći na glasnu muziku svoj “dance” (što se odmah nije svidjelo nekim starijim gledateljicama). U ovom plesnom duelu folkloraši su pokazali kako se pleše drmeš dok su ih danceri spremno kopirali i izveli ga na svoj način.

dance1

No folkloraši se nisu dali zbuniti pa su spremno nastavili u novoj formaciji, a danceri su im se na kraju pridružili u zajedničkoj izvedbi drmeša, što je publika glasno odobrila. Tim činom se pokazalo da umjetnost prihvaća razlike, ne dopušta netrpeljivost i ostavlja mladima zdrav temelj za toleranciju.

Odgovori