“ŽUPA NIJE ŽUPNIKOVO RADNO MJESTO NEGO ŽIVOT ZAJEDNICE”

SVETOM MISOM, KOJU JE PREDVODIO POMOĆNI BISKUP ZAGREBAČKI MONS. IVAN ŠAŠKO, U SLUŽBU UPRAVLJANJA REMETSKOM ŽUPOM UVEDEN JE NOVI ŽUPNIK

Nakon što je u srijedu od svog prethodnika o. Ante Kneževića preuzeo dužnost upravljanja Župom, na misi koja je okupila veliki broj vjernika i bila ispunjena emocijama, danas je o.Antonio-Mario Čirko i liturgijski uveden u novu dužnost.

Na početku misnog slavlja pročitan je Dekret kojim biskup, kardinal Josip Bozanić daje ovlasti i propisuje dužnosti novoimenovanom župniku.

Biskup Šaško je u svojoj propovijedi predstavio o.Antonia-Maria Čirka te podsjetio kako »župa nije župnikovo radno mjesto nego život zajednice« te pozvao vjernike da mu pomognu u radu, koristeći darove koje im je Bog dao.

Potom je pozvao o.Antonia-Maria da obnovi svoje redovničke zavjete i položi prisegu.

Novi remetski župnik se prisjetio kako je upravo kod mons. Šaška položio svoj posljednji ispit na studiju teologije. Pozdravljajući župljane naglasio je radost što ga je zapalo biti župnikom upravo u  marijanskom svetištu.

O. Antonio-Mario rođen je 1973.  u Zagrebu. Završio je srednju medicinsku školu 1991. godine te nastavio Višu medicinsku školu, na kojoj je 1993. apsolvirao. Iste je godine ušao u remetski samostan da bi 1998. položio svečane redovničke zavjete. Naredne godine kao đakon je otišao  na poslijediplomski studij u Rim. Jubilarne 2000.  zaređen je za svećenika. Doktorirao je 2005. godine iz pastoralne teologije na papinskom sveučilištu Lateranum u Rimu. Nakon povratka u Hrvatsku preuzeo je brigu za filijalu remetske župe na Čretu. Također se odmah uključio i u rad na promociji redovničkih zvanja. Član je Povjerenstva za promicanje redovničkih zvanja Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica te član Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja. Predaje na Sustavnom studiju duhovnosti koji vode oci karmelićani u Remetama. Bio je prior samostana i zamjenik provincijala.

 

 

 

Odgovori