ZOVEM SE JULIA…

…IMAM 4 I POL GODINE. IMAM DVA BRATA I SEKU…VOLIM SE IGRATI I ŠETATI. I JAKO SAM BOLESNA…

Ovako bi nekako počela priča djevojčice koja se razboljela u rujnu 2010. u dobi od 11 mjeseci. Dijagnoza: kronično bubrežno zatajenje – nepoznatog uzroka. Od tada počinje njezina agonija s dijalizama. U početku je bila na hemodijalizi, zatim su ona i roditelji  uz puno muke, truda i usputnih komplikacija uhodali peritonijsku dijalizu. Nakon devet mjeseci boravka u jedinici intenzivne njege puštena je kući. U međuvremenu je preboljela 5 peritonitisa. Obavljene su joj sve potrebne pretrage za listu. Tipizacijom tkiva tata se pokazao kao dobar donor, međutim zbog njene premale tjelesne težine (15 kg),  transplataciju nije moguće izvesti.

julia1Julia je godinu dana bila na listi Eurotransplanta no do sada nije bilo odgovarajućeg donora.

Na nedavno održanom konziliju roditelji i liječnici su se složili da bi njene šanse bile puno veće ukoliko bi ju se uputilo na liječenje u Lyon (Francuska) i stavilo na njihovu listu, Dosadašnja iskustva tamo transplatirane djece su uglavnom pozitivna.

Uz podršku Ministarstva zdravlja  HZZO im je to odobrio. Sada žive u neizvjesnosti, čekajući da im liječnici iz Lyona jave termin prvog pregleda.

Naime bit će potrebno obaviti pretrage kako bi Juli bila stavljena na francusku listu (Francuska nije članica Eurotransplanta već ima svoju listu) i onda će, kad se pojavi odgovarajući donor, ići na transplataciju, To može biti za mjesec ili godinu dana…

»Uglavnom, moramo biti spremni i u dobroj formi…«- kažu mama Lidia i tata Željko.

Potrebna im je pomoć  jer  HZZO pokriva troškove liječenja za Juliju i dio troškova za jednog roditelja…Međutim tu su i troškovi prevođenja brojnih nalaza na francuski  a kako je Julia nedvojbeno jako bolesno dijete, roditelji se ne usuđuju  putovati sami, Misle kako je bolje da ih je dvoje. To naravno podrazumijeva troškove avionske karte i smještaja, Tu su i lijekovi koji bi Juliji bili potrebni dok ne boravi u bolnici.Prva dva tjedna po transplantaciji boravila bi u bolnici, a još dva treba biti pod nadzorom liječnika, ali van bolnice. Za vrijeme boravka izvan bolnice, lijekovi se kupuju, što bez osiguranja, iznosi između 1000 do 2500 kn…

Prema njihovim saznanjima na temelju iskustva roditelja koji su to prošli, ti troškovi su još oko 10000 EUR-a, koje oni, na žalost, nemaju…

Kako se priča o Juliji, zahvaljujući članovima župne Obiteljske zajednice, brzo pročula i župnik o.Anto Knežević je pozvao na prikupljanje novčanih priloga vjernika za malu Juliju odredio na misama u nedjelju 9. veljače.

»Koliko god bilo strašno ovo kroz što mi prolazimo, lijepo je znati da oko nas žive ovako dobri ljudi, Vi ste nam, što bi rekli, “vjetar u leđa”…«-kaže mama Lidia. 

Onima koji su voljni pomoći:IBAN Julijine mame kod Zagrebačke banke je
HR4223600003216644162   (Lidia Lončar Miholić)

ob_miholic

 

Odgovori