UPOZNAJTE RASKOŠ KRALUŠA

U  potrebi da istaknu svoju ljepotu žene nikad nisu štedjele truda.  Važno mjesto u uljepšavanju svake žene od pamtivijeka ima nakit.

Na tradicionalnoj narodnoj nošnji u sjeverozapadnim krajevima Hrvatske vrlo čest ukras je kraluš (ili kraluž).To je ogrlica sastavljena od međusobno isprepletenih konaca ili struna. Na njih se nižu raznobojna ukrasna zrnca od stakla.  Pleteni kraluš izrađuje se u obliku mreže raznih geometrijskih oblika.

Kraluš se nosi u doba velikih crkvenih blagdana (osim Korizme i Adventa) kao i prigodom važnih životnih događaja žene. Njime žena izražava svoj dobni, bračni, društveni i ekonomski status.

Na svjetsko izložbi EXPO 98 u Lisabonu kraluš je po prvi put međunarodno prezentiran i odmah je plijenio pažnju svojom elegancijom i raskoši.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANaša sugrađanka Slavica Čutura cijelog života ima posebnu sklonost skoro svim vrstama ručnih radova. Nedavno je otkrila i one, pomalo zaboravljene, poput etnonakita kuda spada i kraluš.

Slavica naglašava da “dugotrajna izrada kompliciranih kraluša djeluje vrlo smirujuće, a završetak istih pruža zadovoljstvo.“Teen verzija

Nakon početnog i nekoliko naprednih tečajeva, te dugogodišnje izrade raznih kraluša i čipke, shvatila je da tomu želi podučavati i druge, kako se ovaj  vrijedan dio kulturne baštine ne bi izgubio u zaboravu ali kako bi i drugima priuštila zadovoljstvo kićenja kralušem. Stoga je osmislila i pokrenula  Tečaj izrade etnonakita u Remetama.

Za informacije o kralušu i tečaju možete je kontaktirati na:  scutura@gmail.com

Odgovori