SENZIBILNI TRENING SNAGE ZA DJECU – ZAŠTO?

U prošlosti, razdoblje djetinjstva predstavljalo je najaktivniji dio ljudskog života…

…ali naše sedentarno društvo to je promijenilo. Današnja djeca su zaokupljena računalima, televizijom, stvarima koje ne izazivaju dovoljne podražaje za kvalitetan razvoj mišićno-skeletnog aparata. Prema nekim istraživanjima većina djece nije uopće u stanju podnijeti zahtjeve sportskih igara i aktivnosti. Također je potvrđeno da će senzibilni trening snage pomoći u svladavanju svakodnevnih životnih zadaća. Od ranih godina traži se multilateralni pristup, razvoj razlučitih, ali i bazičnih vještina.

Kineziološki tretman djece i mladih sportaša u organiziranim tjelesnim aktivnostima ima svoje posebnosti, ponajprije zbog drugačije organiziranog treninga i drugačijih reakcija mladog organizma na trenažne podražaje.

Trening je u svojoj suštini orijentiran na unapređenje živčano-mišićnih (motoričkih) i energetskih (funkcionalnih) sposobnosti, konstitucionalnih (morfoloških) karakteristika, zdravstvenog statusa i motoričkih znanja.

djeca

Trening djece treba ostvarivati sukladno senzibilnim fazama uvažavajući adaptacijska svojstva svakog djeteta i biološku dob. Treba im pomoći i osposobiti ih za cjeloživotno smisleno korištenjem slobodnog vremena, pri čemu su tjelesno vježbanje u sustavu školstva, sport i sportska rekreacija uvjerljivo najbolje aktivnosti.

Kondicijskim treningom uz već ranije nabrojane sposobnosti razvijaju se i inicijativnost, samostalnost, pouzdanost, upornost, odlučnost točnost, preciznost, hrabrost, discipliniranost, savjesnost, prijateljstvo, solidarnost, potpomaganje, osjećaj dužnosti, odgovornosti, poštenje. Odgojna funkcija kondicijskog treninga je izuzetno značajna jer se njime razvijaju i njeguju oblici društvenog ponašanja, ljudska svojstva koja omogućavaju punu integraciju pojedinca u društveni život.

djeca2

Petra Horvatić

 

Odgovori