SVJETIONICI BAŠTINE

SVJETIONICI BAŠTINE

Ima nešto uzvišeno i dostojanstveno kada u nedjeljno jutro ispred Katedrale odjednom ugledate skupinu iz folklornog društva u prigorskoj nošnji, tamburaše i djecu koja svojom postavom i smješkom na ustima mame da im bezrezervno poklonite svoju pažnju. To je upravo scena koja se odigrala ovu nedjelju, 19.05.2013. pred oduševljenim turistima koji ih nisu prestali slikati, ali i pred domaćim gledateljstvom, od kojih su neki i zaplesali uz taktove tradicionalnih pjesama!

Špancir se nastavio prema Manduševcu, Maloj kavani i Dolcu i na sva tri mjesta su oduševili prolaznike koji su zastali pogledati ih i poslušati. 

 

Ako ste uspjeli zamisliti trenutak i atmosferu u centru grada ovu nedjelju, probajte sada zamisliti slijedeće: 17.03.2013. u KD Vatroslav Lisinski se održava manifestacija, jubilarna, 10.-a po redu, pod nazivom Prigorski dan, na kojemu sudjeluju KUD-ovi iz cijele Podsljemenske regije. Dvorana je puna, Članovi KUD-a Frankopan-Remete su upravo otplesali koreografiju Međimurja i završili je točkom u kojoj su na kraju muškarci pokazali čak i akrobatsko umijeće, kad na scenu nastupaju djeca, postavljena u parove, čvrstim i odlučnim korakom ulaze na pozornicu, postavljaju se u polukrug i započinju svoj ples uz taktove dobro znane pjesme “Klinček stoji pod oblokom”… publika je oduševljena tim malim ljudima koji tako ozbiljno, a s toliko ljubavi i veselja plešu i pjevaju iz sveg grla da se ori cijela dvorana! Daju sve od sebe, i njihov dar publika prima bez rezerve.

Nastup je popraćen ogromnim pljeskom i dugo se komentirao po završetku manifestacije, a svi članovi KUD-a su potvrdili riječi iz govora g. Bandića da su “svjetionici baštine” koji stoje postojano i čuvaju neizmjernu vrijednost.

Odgovori