NOVA POŠAST ZOVE SE „FIDGET SPINNERS“

U zadnjih mjesec dana posjetio sam nekoliko škola u raznim prigodama. Ono što sam prvo zamijetio je da svako drugo dijete ima fidget spinner.

U našoj školi situacija je ista. Malo, najčešće trokrako čudo lako i brzo se vrti u ruci. Kakvih sam sve fidgeta vidio!

Igračka koja je navodno dizajnirana od strane Catherine Hettinger, kemičarke, koja je ponukana određenim društvenim događanjima, odlučila napraviti igračku koja će pomoći djeci da snize anksioznost, odnosno reduciraju stres. Ona sama priznaje da postoji sličnost današnjih spinnera i njezine igračke, no ne smatra se tvorcem.

Kao i sve što je danas moderno, fidgete možete pronaći u mnogo verzija – glavna stavka je broj krakova – djeca kažu da što ih je više – bolje i brže se vrte. Dvokraki su fidgeti najlošiji – po njihovim rječima. Druga je stavka boja, treća je ima li LED-ice i na kraju – možda najbitniji – dizajn ili posebnost (Star Wars glave, Batmanova krila, Captain America, Iron Man itd). A tek kad vidite trikove koji se mogu izvoditi pomoću njih!

Prodavači tvrde da fidgeti smiruju djecu. Tvrde da su namijenjeni za hiperaktivnu djecu i autiste, no ne štete i ostalima, već dapače povećavaju koncentraciju i kreativnost. Ideja je da vrtnja spinnera umiruje osobu odvlačeći joj um od problema.

Nisam našao istraživanja koja potkrepljuju pozitivne pomake kod djece, nego čak mišljenja nekih američkih kliničkih psihologa koji govore da fidgeti rade upravo suprotno – stvaraju distrakciju i ometaju osobu. Zbog ovoga su spinneri već zabranjeni u mnogim školama pa tako i u Hrvatskoj.

Ono što fidget treba raditi je da repetativnom radnjom, tj. rotacijom krakova – smiruje stres koji imaju hiperaktivna djeca i autisti – jer njih ćete često i vidjeti da rade nešto repetativno. Psihomotorni nemir nije jednostavna stvar i nekad ovakve stvari djeluju. Ono što sam našao da je puno konkretnija i bolja stvar koja radi na sličnom principu jest – fidget cube.

Glavna razlika zašto je kockica bolja jest u vizualnoj percepciji.

Djeca često gledaju spinner i time im se pažnja zapravo ne usmjerava na profesora ili na knjigu. Kockica ima gumbiće koje mogu stiskati ne gledajući ih i time barem jedan dio pažnje imaju u određenom smjeru.

Ako bolje razmislite, spinneri i kockice zapravo su moderna, trendi zamjena za prevrtanje olovke, uvojka kose, vrtnje gumice, tapkanja nogom, lupkanja olovkom itd.

No bilo kako bilo, trenutno je to trendi, “must have” igračka/pomagalo. To su prodavači odavno prepoznali. Vjerujem da se Catherine Hettinger  sada živcira što nije produžila patent na svoje pomagalo jer bi vjerojatno danas bila milijarderka.

Djeca ga žele imati, a k tome još ako ima neku posebnost – gdje ćeš bolje. Činjenica da nisu skupi olakšava roditeljima da ih bez razmišljanja kupuju. Vidio sam ih čak i kod djece u vrtiću. Iako nije na odmet, spomenuo bih i ozljede koje su se događale uzrokovane fidget spinnerom – zaglavljenje prsta unutar jednog kraka, ozljede oka zbog pucanja ili odvajanja metalnih lagera i ozljede tipa pada nakon popikavanja jer ne gledaju kuda hodaju.

Fidget spinneri još  su nedokazana pomagala koja se pakiraju kao stress relieferi, ispušni kanali, usmjeravači pažnje i zabavne stvarčice. U realnosti oni su distraktori i nove igračke. Zarazni su i zabavni, no vrlo brzo će dosaditi. Pozitivna stvar oko njih je da djeca manje koriste mobitele  J .   (tko nađe mobitel na slici, plaćam mu kavu!)

 

 

Odgovori