OPROŠTAJ S O. ANTOM STANTIĆEM

Remetska crkva nije bila dovoljno velika za sve koji su se došli oprostiti od o.Ante Stantića.

Sprovodnu misu predvodio je kardinal Josip Bozanić a  niz onih koji su se posljednji put obratili pokojnom ocu Anti bio je dug. . O.Vinko Mamić, provincijal  Hrvatske karmelske provincije Svetoga Oca Josipa,  podsjetio je  na Stantićev životni put koji je vodio od rodnog Đurđina u Bačkoj preko Poljske, Italije i Svete Zemlje sve do Remeta gdje je došao 1963. i ostao upamćen kao autentičan, dostupan i jednostavan.Niz onih koji su se posljednji put obratili pokojnom ocu Anti  predvodio je msgr. Stjepan Beretić, župnik župe stolne bazilike svete Terezije u Subotici. Čuli smo dirljive oproštajne riječi iz rodne mu Bačke koje su nas podsjetile na čvrstu povezanost pokojnika s rodom i rodnim krajem te oduševljenje “Cvićem Karmela” sluge božjeg o.Gerarda Stantića čijoj je kauzi za proglašenje blaženim o.Ante posvetio veliki trud.

Prior remetskog samostana o. Antonio Mario Čirko prisjetio se posljednjeg susreta s pokojnim u bolnici, dan prije smrti istaknuvši njegovo veselje zbog povratka među braću karmelićane.

U ime remetskih župljana oprostio se tajnik pastoralnog vijeća Zlatko Šušnjić naglasivši kako je otac Ante bio župnik koji je poznavao svaku dušu i svaki  kutak svoje župe a čiji je vrijedni pastoralni rad urodio filijalama na Čretu i u Bešićima.

Tijelo velikog hrvatskog svećenika i redovnika, crkvenog povjesničara, ali prije svega čovjeka, položeno je u grobnicu župnika na remetskom groblju.

foto:Marko Dušak

Odgovori