SOLARNA ELEKTRANA »ZELENE REMETE«

U posljednje vrijeme proizvodnja električne energije korištenjem solarnih panela sve je aktualnija tema.

 Posebnu pozornost ovakvo rješavanje opskrbe kućanstava električnom energijom izaziva zbog mogućnosti prodaje viška proizvedene energije u sustav elektroopskrbe. Temeljni preduvjet da bi se pristupilo ovakvom projektu je posjedovanje ogromnog strpljenja koje je nužno u ispunjavanju zahtjeva birokracije. O tome nam govori dipl.ing. Igor Klarić čija je tvrtka »KLEX« investitor solarne (fotonaponske) elektrane »Zelene Remete«. Ona je sagrađena na obiteljskoj kući na Veselišću, površine 80 m². Postupak za ishođenje rješenja o uvjetima građenja potrajao je skoro godinu dana. Toliko je trebalo za ishođenje svih dokumenata. Uz to  nakon priključenja potrebno je osigurati još nekoliko dokumenata. Zanimljivo je da je, s obzirom na ishođene potrebne dozvole za gradnju i prodaju struje, investitor uspio dobiti subvencionirani kredit Grada Zagreba za obnovljive izvore energije realiziran kod Zagrebačke banke. Kredit je odobren s počekom i kamatnom stopom od 3.4%.Projekt je započet u lipnju 2010. a sada je (ljeto 2012.) u završnoj fazi probnog rada.

Zašto ste se odlučili za ovaj projekt?

Moja tvrtka se bavi istraživanjem i razvojem novih proizvoda te izradom prototipova korištenjem 3D printera koji troši veliku količinu električne energije za rad. Želja mi je bila proizvesti onoliko energije koliko on potroši tako da budemo na energetskoj nuli.

Kako je određena potrebna snaga sustava i vrsta izvora energije?

Snaga je određena tako da proizvodnja bude jednaka ili veća od potrošnje te kao najveća moguća u tom razredu kako bi se maksimizirao profit. Na lokaciji je optimalno korištenje solarne energije (veća nadmorska visina, relativno čist zrak, krov objekta je visok i orijentiran južno).

Kolika je investicija i predviđeno vrijeme njezina povrata ?

Trenutno je uloženo oko 250 ooo  kuna. Za povrat investicije će biti potrebno 8 – 10 godina, po početnoj procijeni. Moguće je da će to biti i duže zbog dodatnih usputnih troškova vezanih za dobivanje dozvola.

Koje su ekološke koristi ovog projekta?  

S obzirom da je na lokaciji potrošnja električne energije velika, na ovaj način se energija dobiva iz izvora koji ne zagađuje okoliš. Uz to objekt troši električnu energiju dobivenu iz izvora bez emisija stakleničkih plinova pa neće trebati plaćati penale za premašene količine emisija.

Koje su mane ovog projekta?

Procedura stjecanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije iznimno je složena. Ona  ne razlikuje male elektrane od velikih, postojeće građevine od potencijalnih.Projekte za sticanje statusa povlaštenog proizvođača ne vodi jedna agencija, već više ustanova koje međusobno nisu (dovoljno) koordinirane. Iste dokumente je potrebno više puta prilagati ovjerene, mada se neki prethodno dobiveni dokument ne bi mogao dobiti bez njega. Procedura je komplicirana zbog čega je potrebno mnogo upornosti da bi se ostvarilo projekt.

Zbog složenosti i specifične organizacije sustava stjecanja statusa povlaštenog proizvođača, vjerujem da ni uz drugačije postupke ishod ne bi bio jednostavniji i zbog toga ne bih ništa mijenjao na projektu. U probnom radu smo do danas već mjesec dana i u tom razdoblju proizveli smo 1600 kWh zelene energije. Još uvijek nemamo dozvolu za stalni rad jer nas birokracija “guši” gdje stigne. Imamo postupak kao da puštamo nuklearku u pogon!

Naša ideja je i bila da damo pozitivan primjer i da potaknemo i druge da krenu u takve projekte. Nije bilo lako ali na kraju je zaista jedan dobar osjećaj kada vidite da se energija Sunca iz dana u dan pretvara u nešto što svi koriste a sve se dešava u tišini i bez ikakovog utjecaja na okolinu.

Odgovori